#1. Ovatko hiv ja aids sama asia?
Hiv ja aids eivät ole sama asia. Aids on hoitamattoman hivin viimeinen vaihe, jossa immuunijärjestelmä on tuhoutunut tai hyvin heikko ja ihminen sairastuu vakavasti. Lääkehoidon ansiosta hi-viruksen eteneminen voidaan estää, ja näin huomattava osa hiv-tartunnan saaneista ei koskaan sairastu aidsiin. Hiv ja aids -sanoja saatetaan virheellisesti edelleen käyttää toistensa synonyyminä johtuen siitä, että hiv oli 1980-luvulla sairautena hyvin erilainen, hoitoa ei ollut, ja sairaus johti pääsääntöisesti aidsiin.
#2. Mikä on hivin yleisin tartuntatapa Suomessa?
Hivin yleisin tartuntatapa Suomessa on suojaamaton seksi. Hiv voi tarttua emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia. Suomessa hiv-tartunta veren välityksellä on erittäin harvinainen. Suomessa hiviin on saatavilla hyvä lääkitys. Kun hiv-positiivinen äiti on toimivalla lääkityksellä, lapsi ei saa hiv-tartuntaa raskauden tai synnytyksen aikana.
#3. Mikä seuraavista EI ole hiviin liittyvä riskitilanne?
Hiv ei tartu missään edellä mainituissa tilanteissa. Kaikki vaihtoehdot ovat oikein, koska hiv ei tartu suutelemalla, käsien välityksellä, vessanpöntön reunalta, saunan lauteilta tai ruokailuvälineistä. Hi-virus ei säily tartuttavana ihmisen elimistön ulkopuolella. Hiv ei tartu ihmisestä toiseen tavallisessa arkipäiväisessä vuorovaikutuksessa.
#4. Miten hiviltä voi suojautua?
Hiviä ja muita seksitauteja voi ehkäistä käyttämällä kondomia emätin- ja anaaliyhdynnässä ja suuseksisuojaa tai kondomia suuseksissä. Anaaliyhdynnässä on tärkeää käyttää liukuvoidetta kondomin lisäksi. Prep on hiviä ennaltaehkäisevä lääkitys ja Pep on hivin jälkiehkäisylääkitys. Kun seksielämä on aktiviinen, säännöllinen hiv-testaus on omasta ja kumppanin tai kumppaneiden seksuaaliterveydestä huolehtimista.
#5. Kuinka monta uutta hiv-tartuntaa Suomessa todetaan vuosittain?
Oikea vastaus on 100-200. Suomessa on yksi maailman alhaisimmista hivin esiintyvyyksistä. Suomessa on todettu koko 2000-luvun ajan alle 200 hiv-tartuntaa vuosittain. Lisäksi Suomessa on arviolta noin 600 henkilöä, jotka eivät tiedä tartunnastaan.
#6. Hiv-testiin kannattaa mennä, kun...
Hiv- ja muissa seksitautitesteissä kannattaa käydä, jos on ollut suojaamatonta seksiä. Hiv-tartuntaa ei koskaan voi päätellä oireista, eikä kumppanin ulkonäöstä tai seksikäyttäymisen perusteella. Hiv-testissä käyminen on tärkeää ja ainoa varma tapa selvittää oma tilanne.
#7. Kuinka monta hiv-positiivista ihmistä Suomessa asuu?
#8. Mitkä ovat hiv-lääkityksen hyödyt hiv-positiiviselle ihmisille?
Kaikki vastausvaihtoehdot ovat oikein. Hivin hoito on Suomessa korkeatasoista ja se on maksutonta kaikille, jotka ovat oikeutettuja terveydenhuollon palveluihin Suomessa. Toimivalla hiv-lääkityksellä hiv-tartunnan saanut pysyy terveenä ja voi elää elämäänsä haluamallaan tavalla. Hiv-lääkityksellä oleva hiv-positiivinen ei voi tartuttaa hiviä eteenpäin, edes seksissä ilman kondomia.
#9. Hiv-tartunnan saaneen toimiva lääkitys estää hivin tarttumisen...
Kaikki vaihtoehdot ovat oikein, koska erittäin tehokas hiv-lääkitys estää hivin tarttumisen kaikissa tilanteissa, myös seksissä ilman kondomia ja raskauden ja synnytyksen aikana. Hyvän hiv-lääkityksen ansiosta olennaista on käydä testeissä, todeta hiv-tartunta ajoissa ja hakeutua hoidon piiriin.
#10. Hiv-tartunnan kanssa elämisessä kaikkein vaikeinta on...
Hiv-tartunnan saaneet kokevat, että hiv-positiivisena elämisessä kaikkein vaikeinta on se, että muilla ihmisillä on väärää ja vanhentunutta tietoa hivistä ja siksi myös hiv-tartunnan saaneisiin kohdistuu ennakkoluuloja. Hivin kanssa voi elää täysipainoista, tavallista elämää, eikä hiv-positiivisuus määritä ihmistä millään tavalla, eikä lääkityksen tarvitse rajoittaa elämää.