Ota faktat hivistä haltuun nuorten kanssa

Vuonna 2021 Maailman aids-päivän kampanja aktivoi nuorisotilat haastamaan hiviin liitettyjä ennakkoluuloja ja päivittämään nuorten tiedot hivistä. Materiaalit ovat ajankohtaisia edelleen, joten niitä saa vapaasti käyttää hiv-tietojen päivittämiseen yksin ja yhdessä!

Lataa opas hivistä PDF-muodossa.

Maksuton, asiantuntijoiden suunnittelema opas harjoituksineen hivistä on vapaasti nuorten parissa toimivien ammattilaisten saatavilla ja hyödynnettävissä. Vietä Maailman aidspäivää nuorten hiviin liittyviä tietoja päivittäen!

Opas ja harjoitukset tuotettiin alun perin yläkouluikäisille ja toisen asteen opiskelijoille. Materiaali sopii erinomaisesti myös etäkäyttöön ja etäopiskeluun, sillä kaikki harjoitukset on helppo toteuttaa verkossa nuorten kanssa.

Miksi nuorten kanssa pitää puhua hivistä?

Hiviin on nykyään olemassa hyvä lääkitys, joka pitää hiv-tartunnan saaneen terveenä ja estää hivin tarttumisen. Siitäkin huolimatta hiviin liitetään edelleen täysin turhia ennakkoluuloja, jotka pahimmillaan vahvistavat syrjiviä rakenteita. Hiv-positiiviset ihmiset joutuvat kokemaan syrjintää kouluissa ja työelämässä sekä vapaa-ajalla, kuten harrastustoiminnassa ja ihmissuhteissa. Lisäksi hiviin liittyvät ennakkoluulot ja pelot voivat johtaa siihen, etteivät ihmiset uskalla hakeutua hiv-testiin.

Hiv-tartunnan saaneiden ei pitäisi joutua kokemaan häpeää tai kohtaamaan muiden ihmisten ennakkoluuloja tai syrjivää kohtelua. Tiedon jakamisella ja avoimella keskustelulla voidaan paitsi vähentää hiviin kohdistuvaa stigmaa ja lisätä yhdenvertaisuutta, myös edistää nuorten seksuaaliterveyttä.

Miten Maailman aids-päivää voi viettää esimerkiksi nuorisotilalla?

  • Tutustu oppaaseen, sen harjoituksiin ja ota sopiva harjoitus osaksi nuorisotoimintaa.
  • Hyödynnä myös valmiit julisteet ja jakokuvat sosiaaliseen mediaan.
  • Ideoi kollegojesi kanssa, miten Maailman aids-päivä voisi näkyä toiminnassanne kyseisenä päivänä tai sitä ympäröivällä viikolla.
  • Luokaa sopiva kokonaisuus ”Tiedä faktat hivistä” -teeman ympärille. Vaihtoehtoisia toteutustapoja voi olla monia, kuten teemaviikko, teemapäivä, työpaja, keskusteluilta, pieni kampanja somessa tai yksittäinen harjoitus nuorten kanssa.
  • Voisivatko nuoret osallistua tapahtumanne suunnitteluun?

Kaikkiin materiaaleihin pääset tästä >>

Tutustu heti Mintun tarina -harjoitukseen >>

Kokeile nuorten kanssa tietovisaa hivistä >>

Harjoitukset löydät myös SPRoppimateriaaleista >>